Oleskelulupapäätöstä odottavat turvapaikanhakijat eivät kuulu vakinaiseen väestöön. Kun turvapaikanhakija saapuu Suomeen, häntä ei vielä tässä vaiheessa rekisteröidä minkään kunnan asukkaaksi. Hakija saa kuitenkin henkilötunnuksen, minkä jälkeen hänen on mahdollista käyttää joitakin kunnan palveluita. Jos turvapaikanhakija saa myönteisen päätöksen, hän ottaa tämän jälkeen yhteyttä maistraattiin, joka tekee päätöksen kotikunnasta ja kirjaa hänet väestörekisteriin kunnan asukkaaksi. Muuttopäiväksi tulee se päivä, jolloin henkilö ottaa yhteyttä maistraattiin. Lähtömuuttomaaksi merkitään edellinen asuinvaltio.

Vuonna 2017 Suomesta haki turvapaikkaa 5 046 henkilöä, mikä oli hieman vähemmän kuin edellisvuonna. Vuonna 2015 hakijoita oli ollut 32 477 eli selvästi enemmän. Valtaosa vuonna 2015 saapuneista turvapaikanhakijoista ei ehtinyt saada turvapaikkapäätöstä samana vuonna, vaan oleskeluluvan saaneet näkyvät pääosin vuoden 2016 tilastoissa.  

Vuoden 2017 hakijoista reilu viidennes oli Irakin kansalaisia. Seuraavaksi yleisimmät kansalaisuudet olivat Syyria, Eritrea ja Afganistan. Edellisvuonna Somalian kansalaiset olivat yleisimpien kansalaisuuksien joukossa.

Vuonna 2017 Helsinki vastaanotti yhteensä 851 kiintiöpakolaista tai oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa. Heistä suurin osa siirtyi Helsinkiin itsenäisesti tai vastaanottokeskuksen avustamana. Perheenyhdistämisiä oli 23 prosenttia. Lisäksi 20 oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa sai Helsingistä kuntapaikan. Helsingin vastaanottamien kiintiöpakolaisten tai oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden määrä oli selvästi pienempi kuin vuonna 2016.

Koko Suomessa yhteensä 2 957 kiintiöpakolaista ja oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa sai ELY-keskuksen osoittaman kuntapaikan vuonna 2017. Helsingin osuus heistä oli alle prosentin verran. Monet oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat muuttavat kuitenkin myöhemmin ensimmäisestä sijoituskunnastaan muihin kuntiin, pääasiasiassa isompiin kaupunkeihin. Kaikista omaehtoisista kuntaan muuttaneista ja itsenäisesti muuttaneista luvan saaneista turvapaikanhakijoista vajaa viidennes muutti Helsinkiin. Vuonna 2017 Suomesta pakolaisen statuksen tai oleskeluluvan kansainvälisen suojelun perusteella muuten saaneiden yleisimmät kansalaisuudet olivat Irak, Syyria ja Afganistan.

Vuoden 2018 alussa Helsingissä sijaitsevissa vastaanottokeskuksissa majoittui yhteensä 1 239 turvapaikanhakijaa. Heistä lähes 1 000 henkeä oli yksityismajoituksessa ja asioi Metsälän yksityismajoituspalvelupisteessä. Helsingin kaupungin ylläpitämissä Punavuoren ja Kaarlenkadun toimipisteissä asui kummassakin yli 100 turvapaikanhakijaa, kun paikkoja majoittujille on yhteensä 400. Vastaanottokeskuksissa majoittuvien turvapaikanhakijoiden määrät vaihtelevat lähes päivittäin.